“Sosyal Medya İletişimi” Ne Değildir?

“SOSYAL MEDYA İLETİŞİMİ” NE DEĞİLDİR? (Markalar İçin)

Herkesin sosyal medyayı tartıştığı, konuştuğu ve tanımlamaya çalıştığı bir dönemde, aslında sosyal medyanın ne olduğundan çok ne olmadığının da konuşulmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Yapılan hataların doğru gösterilmeye çalışıldığı bir ortamda hatalara dikkat çekmenin şahsen büyük önemi olduğu kanaatindeyim.

Yazdığım tüm maddeler kişisel görüşüm olmakla birlikte; isteyenler tarafından doğru olarak kabul edilerek değerlendirilebilir. Bu yazı markaların sosyal medyada yaptığı hatalara dikkat çekmeyi hedef almaktadır.

Şimdi sıralayalım, “sosyal medya iletişimi ne değildir?”

1-      Sosyal medya iletişimi, sadece Facebook ve Twitter değildir.

2-      Sosyal medya iletişimi, Facebook marka sayfanızı herhangi birilerinin sadece beğeniyor olması değildir.

3-      Sosyal medya iletişimi, sizi bilerek ya da bilmeyerek  “beğen” butona basarak beğenen ve takipçiniz sandığınız binlerce sanal kişilikten oluşan sözde sayfa takipçilerinizle övünmek değildir.

4-      Sosyal medya iletişimi, rakip markanın “facebook like” ve “twitter takipçi” sayısıyla kendi markanızın “facebook like” ve “twitter takipçi” sayılarını yarıştırmak / karşılaştırmak değildir.

5-      Sosyal medya iletişimi, bu dünyanın yeni nesil yazarları olan bloggerlara hiçbir kurgu ile desteklemeden kutularla ürünler hediye ederek markanız hakkında yazılar yazılmasını ummak, yazılan yazılara başarı gözüyle bakmak değildir.

6-      Sosyal medya iletişimi, parayı bastırıp içi boş sözde takipçiler yaratmak değildir.

7-      Sosyal medya iletişimi, “bizim zaten sosyal medya ajansımız var. Onlar halleder” demek değildir.

8-      Sosyal medya iletişimi, her gün facebook’ta markanızla ilgili / ilgisiz saçma sapan cümleler paylaşmak değildir.

9-      Sosyal medya iletişimi, facebook ve twitter hesabınızdan yüz binlerce sözde takipçinize bugün hava yağmurlu, güneşli, rüzgârlı deyip hava durumu raporu sunmak değildir.

10-    Sosyal medya iletişimi, konvansiyonel medyanın metotları ile bu dünyayı sarıp sarmalamak değildir.

11-    Sosyal medya iletişimi, bizim zaten dijital ajansımız var” demek değildir.

12-    Sosyal medya iletişimi, sadece dijital değildir.

13-    Sosyal medya iletişimi, sadece internet üzerinde yapılabilecek bir şey hiç değildir.

14-    Sosyal medya iletişimi, sırf “sosyal medya” lafını her yerde duyuyorsunuz diye; hadi biz de yapalım denilerek ani kararlarla ve plansızca müdahil olunacak bir şey değildir.

15-    Sosyal medya iletişimi, her yeni çıkan sosyal medya platformunun peşinden daha ne olduğunu anlamadan “kesinlikle bu platformda da olmalıyız” demek değildir.

16-    Sosyal medya iletişimi, “markamızın bir blog sayfası olsun, havalı olur” diyerek blog açmak değildir.

17-    Sosyal medya iletişimi, bloggerlara özel toplantı düzenleyip, buna özel bülten yazıp gazeteciye göndermek değildir.

18-    Sosyal medya iletişimi, facebook sayfanızdaki “like” sayısı bilmem kaç yüz bine ulaştı diye gazeteye ilan vererek kutlamak değildir.

19-    Sosyal medya iletişimi, web sayfanızın bir köşesine facebook, twitter butonu koyarak sayfanızı paylaştırmak değildir.

20-    Sosyal medya iletişimi, “hadi komik bir film çekelim adınada “viral” diyelim, önüne gelen herkes izlesin” demek değildir.

21-    Sosyal medya iletişimi, sadece dijital ile ilgili ajanslara brif vererek proje beklemek ve konvansiyonel ajansları bu işten uzak tutmak demek değildir.

22-    Sosyal medya iletişimi, Twitter’da sadece “trend topic” olmak değildir.

23-    Sosyal medya iletişimi, geleneksel ortamlarda önem verilmeyen şikayet yönetimine, twitter ve facebook’ta anında yanıt verip çözmeye çalışmak değildir.

24-    Sosyal medya iletişimi, sadece markanızın konuştuğu ve tüketicinin dinlemesini istediğiniz pasif bir mecra hiç ama hiç değildir.

25-    Sosyal medya iletişimi, ucundaki ödüller ile kurgulanan kampanyaların sonucunda, kampanyayı istila eden, kullanan ve bir daha markanızı bu sebeple hatırlamayacak binlerce “sözde hedef kitleye” ulaşmak değildir.

26-    Sosyal medya iletişimi, online monitoring (tarama – takip) yapıp, negatif sonuçları gördüğünüz halde “iletişime geçersek polemik yaratırız, sadece izleyelim” demek değildir.

27-    Sosyal medya iletişimi, online monitoring (tarama – takip) yapıp pozitif sonuçları gördüğünüz halde “iletişime geçersek tüketici daha fazlasını ister, şımarır, sonra durduramayız” demek değildir.

28-    Sosyal medya iletişimi, “blog yazarına” “gazeteci” gibi davranmak değildir.

29-    Sosyal medya iletişimi, müşterilerinizin datalarını sosyal medya platformlarından toplayıp, mahzende saklamak için bu işe girmek değildir.

30-    Sosyal medya iletişimi, televizyondaki reklamın sonunda markanın “Facebook” ve “Twitter” adresini yazmak değildir.

31-    Sosyal medya iletişimi, “nasıl olsa az bütçeyle hallederiz” denilecek bir durum, ucuz bir iletişim yöntemi ve hizmet değildir.

32-    Sosyal medya iletişimi, sadece konuşmak değildir!

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Maddeleri çoğaltmak, alt maddeler eklemek haliyle mümkün…

Bu yazının en önemli özelliği sizlerin yorumlarıyla büyüyeceğini ve şekilleneceğini düşünüyor olmam. Okuyanlardan ricam; sizler de sosyal medya sizin için neyse / ne değilse lütfen paylaşın.

Okuyan ve yorumunu paylaşan herkese şimdiden teşekkür ile…

“Sosyal Medya İletişimi” Ne Değildir?” hakkında 18 yorum

  1. Evren Erbay

    güzel hazırlanmış maddeler.bilgilendiri oldu teşekkürler.
    “değildir” yazısının yanında birde “dir” yazısı eklenirse tadından yenmez. 🙂

  2. Dimağ Mercan

    33. Sosyal medya iletişimi, her Cuma ”bu haftasonu ne yapıyorsunuz?” diye sorup, her Pazartesi ”Pazartesi sendromu ne fena keşke işe gelmeseydik” demek değildir.

    34. Sosyal medya iletişimi, marka imajına/ kurum kimliğine aykırı içeriklerle 3 saatte bir yeni bir paylaşımda bulunmak değildir.

    Peki nedir? Kapsamlı bir yazıyı dört gözle bekliyorum.

  3. Beyza Bürkev

    Evren Erbay’a katılıyorum.
    Çok çok faydalı bir yazı. Çok sık karşılaştığımız doğru noktalara dokunmuşsun.
    “Nedir?”in cevaplarını da eklediğinde paylaşmak isterim:)

  4. Geri izleme: “Sosyal Medya İletişimi” Ne Değildir? | Haysebeyse

  5. Didar Şanlısoy

    Gerçekteen çok faydalı ve bilgilendirici bir yazı. Sosyal medyanın ne olduğundan çok ne olmadığını kavrayıp algılayan bir toplum zaten çoğu şeyi aşmış demektir..

  6. yıldız

    cok bilgilendik ancak bu sosyal medyayı nasıl kullanacagımızıda anlatabilirseniz seviniriz markalaşmak için önerilen her şey yalnış ise dogrusu ne onuda ögrenmek isteriz

  7. özgür özkök

    özellikle, twitter ‘da TT olma konusu çok konuşulur oldu. haydi özgür bizi TT yap 🙂

    ben her işimde tekrar anlatmak zorunda kalıyorum.

    yazı için eline sağlık.
    sevgiler

  8. Salih Seçkin Sevinç

    Ellerine sağlık Ercüment! İşin manifestosunu yazmışsın. Maalesef sahadaki alan deneyimlerim bütün bahsettiğin maddeleri tek tek gözümün önüne getirdi. Aynen bahsettiğin şeyler… Daha önce ben de bu konuda biraz verip veriştirmiştim. Piyasada sosyal medyacı çok ama gerçek manasıyla “pazarlama iletişimcisi” yok! Bugüne kadar da katıldığım onca konferans v.b. sonrasında bunların rakamının bir elin parmaklarını geçmediğini görüyorum. Bunların da kıymeti o güruh içerisinde çok net anlaşılmıyor maalesef.

    Senin yazının bir uzantısı şeklinde daha önce yazdığım yazıların linklerini aşağıda paylaşıyorum. Sevgiler…

    http://salihseckinsevinc.com/post/13841800559/like-edilmek-yada-edilebilmek-iste-butun-mesele

    http://sosyalmedyanedir.net/2011/12/27/firmalarin-sosyal-medya-hakkinda-yanildiklari-10-sey/

  9. Geri izleme: Sosyal Medya Saçmalığı « Sosyal Medya Nedir

  10. Atakan Eker

    Sanırım böyle genel bir “ne değildir” tanımı ve ya her biri için ayrı bir olumsuz tanım gibi lazımdı… Çünkü bu konularla az çok ilişki kurmuş her birey kendince “sosyal medya uzmanı” olmuş ve “sosyal medya” kelimesi geçer geçmez üstte sizin yaptığınız tanımların tam tersini yani olumlamalarını söylüyor ve hem bilgisiyle(!) hem de tecrubesiyle(!) kendini kanıtlamış oluyordu. Bu kandırmaca bir süre daha giderdi böyle yazılar olmasa. Bu işin büyük ve kurnaz firmaları sosyal medya ve iletişim kelimelerini hayatında yan yana ilk defa duyup, anlamlandıramayan, hiç bilmeyen ya da ilgilenmeyen müşterileri kandırıp kullanmaya devam ettikçe hem kendimizi hem de çalışılan firmaların hatta ajansların geleceği el yordamıyla ve bir nevi şansla yürüyecek. Bazıları silinecek. Ben ne değildir değilde artık nedir nedir yazısı bekliyor ve bir kaç madde veriyorum şimdiden. Sosyal medya ve sosyal medya iletişimi şeffaf olmalı, güven ve bağlılık yaratmalı, nitelikli ve ilgili takipçi ve fan toplamalı ve onlar ile etkileşime girebilmeli, hoş sohbet olup sulandırmadan farkındalık yaratmalı, farklı olmalı, yeni şeyler denemeli, risk almalı ama saldırgan ve agrasf olmamalı, dinlemeli herşeyden önce ve bunu sadece partner, firma, ajans, müşteri ya da bir kurum gibi değil insan dinler gibi yaparak birlikte ortaya yararlı bir ürün ya da hizmet çıkarmanın heyecanı ve başarı arzusu ile yapmalı. Ha bir de bunların her biri yakında temelli olmasa ve aralarında her zaman bağ bulunacak olsa da birbirinden ayrılacaklar fakat Dinleme, izleme yani takip, ölçme ve değerlendirme, Analiz -yorum, S-CRM, Online itibar ve ya dijital PR hatta topluluk oluşturma ve hesap yönetimleri bile ayrı uzmanlık alanları haline gelebilir. Bunu daha önce bilgisayar yazılım ve donanım, ardından internet sektörlerinde görmüştük. Bu yüzden bu uzmanlık alanlarının tanımları ve ne olması gerektiği konusunda yazılar yavaş yavaş yazılmaya başlansa ve çok daha öğretici, bilgilendirici olabilir. Daha çok var ama buradan yazdıklarımı bloglarına yazmış insanlarda var. Sanırım ben de artık yorumlar yerine blog yazmalıyım. Yazınız için teşekkürler, çuvaldızı kendiniz(miz)e batırdığınız içinde elbette.

  11. Pelin Tuncer

    Oncelikle bu yazi icin tesekkur ederim cunku bu sayede sosyal medya hakkinda dusundugum cogu seyin yanlis oldugunu ogrenmis oldum. Markalasmayla yeni yeni ilgilenen biri olarak, sosyal medyanin cok onemli oldugunu dusundugumuzden genelde bu tarz yanlislar yaptigimizi gordum.

    Peki simdi hatalarimizin ne oldugunu biliyoruz ama nasil duzeltecegimizi bilmiyoruz. Bu konuda nasil bir oneriniz var ogrenmeyi cok isterim.

  12. Geri izleme: Ercüment Büyükşener | Sosyal Medya Danışmanı - Danışmanlığı

  13. Geri izleme: Siyaset Meydanı’nda sosyal medya konuşulmadı

  14. Geri izleme: Sosyal Mecralarda Var Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı ! | Gökhan Yılmaz

  15. Geri izleme: Sosyal Medya İletişimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.