Eski Köye Yeni Adet “Dijital Ekonomi”

349074-the-new-economy-how-to-make-money-onlineEskiler hep der ya “Eski köye yeni adet getirme” diye, işte şu an tam da yeni adetleri, yeni düzeni ve yeni kavramları konuşma zamanı. Üstelik bu yeni adetler küresel bir köy olan dünyayı değiştirmeye devam ederken…

İnternetin hayatımıza girmesiyle önce iletişim alışkanlıklarımız değişmeye başladı. İletişim alışkanlıkları ve beklentiler değiştikçe de; aslında her şey değişmeye devam ediyor… Biliyoruz ki devletler, toplumlar ve insanlar iletişim kurarak yaşamlarını sürdürüyorlar. İşte tam bu noktada insanoğlunun başrolünü üstlendiği ekonomi de dijitale doğru eviriliyor ve özellikle son 30 yıl içerisinde kendini sanayi devriminden bilgi ve inovasyon devriminin kollarına bırakıyor.

Son yıllarda her geçen gün daha sık karşımıza çıkan bir terimle karşılaşıyoruz, “dijital ekonomi”. Mevcut küresel ekonominin bir “dijital değerler zincirine” dönüşmesinden bahsediyor aslında bize. Özellikle dijital ortamda doğru sunulabilen bilgi, artık en değerli meta. Ürettiğiniz üründen, sunduğunuz hizmete kadar her şeyin bilgiyle yoğrulması, en güncel ve sürdürülebilir iletişim yöntemleriyle tüketiciye sunulması gerekiyor. Aksi takdirde standart bir ürün üretmekten ya da standart bir servisin hizmetini sunmaktan öteye geçemiyorsunuz. Değerli bir ürün veya değerli bir hizmet sunabilmek için yeni oyunun dijital kurallarını ve ekonomisini bilmeniz gerekiyor. Gelin oyunun nasıl değiştiğini maddeler halinde sıralayalım.

economy-class-online-checkin

Oyunun Yeni Kuralları ve Dijital Ekonominin Dönüşümü 

– Değişen ekonomi modeli ve araçları, bilgiye dayalı yeni dijital iş fikirlerinin öne çıkmasını sağladı. Google, Facebook, Twitter ve benzer birçok platform/servisler kısa vadede dünyanın vazgeçilmez hizmetleri arasına girdi.

– Rekabet, fiziksel ortamdan dijital ortama taşındı ve şeffaflaştı, rakipler tüketiciler tarafından kolay ulaşılabilir hale geldi.

– Ekonominin sabah 9 akşam 6 mesai kavramı internet ve online kullanıcılar ile neredeyse 7/24 yaşayan bir ekosisteme dönüştü.

– Dijital ekonomi zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde ürün, hizmet, servis sunan online bir dünya yarattı. İşletmeler bu dünyada yer almak için yeni düzeni takip etmeye başladılar.

– Kullanıcılar, kurumlarla ve markalarla online zeminde 7/24 diyalog kurmaya başladı. Kurumlar bu duruma ayak uydurabilmek için dijital iletişim ve alt yapı yatırımları yapmak durumunda kaldılar. Monolog iletişim devri yerini diyalog odaklı iletişim devrine bıraktı.

– Tüketiciler için artık sadece iyi ürün ve hizmet değil; ürün ve hizmetin yanında tüketiciye anlatılan hikaye, yaşatılan deneyim ve sunulan değer de önem kazanmaya başladı.

– Para, cüzdandan sonra banka kartlarına, daha sonra online/sanal ödeme sistemlerine geçiş yaptı. Ödeme alışkanlıkları değişen tüketiciye, kurumlar da yeni ödeme seçenekleri sunmak için bu konuda değişime gitmek durumunda kaldılar.

– Kullanıcıların ürün ve hizmetler için yazdığı online yorumlar, blog yazıları ve lokasyon bazlı puanlamaları diğer kullanıcılar tarafından referans kabul edilmeye başlandı ve asıl dijital rekabet bu şekilde başladı. Kullanıcılar yorumlarıyla ürün ve servisleri şekillendirmeye başladı. Artık ürünler işletmenin isteği yönünde değil, üretici ve tüketicinin bileşkesinden meydana gelmeye başladı. Üretim, tüketicinin ilettiği geri bildirimleri dikkate almayı bir görev olarak tanımladı. Bu geri bildirimlere kulaklarını tıkayan işletmeler ve girişimciler ise kısa bir süre sonra tüketicinin beklentilerini karşılayamaz hale geldi.

– İletişim cihazlarında yaşanan devrim ile mobil yaşam kültürü oluşmaya başladı. Mobil ve online kullanıcılar artık sadece hizmeti aldığı mekanda ve zamanda değil, günün her saati arkadaş çevresine geri bildirimle sunabiliyor ve satın alma kararlarını etkileyebiliyor.

– Sadece kullanıcılar değil, işletmeler de mobil yaşam kültürünü çalışma ortamlarına yansıtmaya başladılar ve mobil ofis kültürü son döneme damgasını vurmaya başladı.

– Pazarlama da şekil değiştirmeye ve dijital pazarlamaya dönüşmeye başladı. Eski pazarlama teknikleri birer birer etkinliğini yitirirken; dijital pazarlama doğru hedef kitleye ulaşma ve gerçek ölçümleme fırsatları sundu. Bu şekilde pazarlama kaynakları daha doğru ve efektif kullanılabilir bir yapıya kavuştu.

İşte eski köye getirilen yeni adetlerden bir kısmı. Türkiye de son 10-15 yıl içerisinde bu yeni alışkanlıkları anlamaya, kalkınmanın ve yeni ekonomik yapının bir parçası haline getirmeye başladı. Girişimcilerin burada önemli bir rol oynadığını söylersek yanılmış olmayız.

Bu noktada işletmelerin kendine sorması gereken en önemli soru ise şudur; Eski köye yeni adet getirmeye hazır mıyım? Bu yeni düzeni anlayamayan oyuncular ne yazık ki oyunun dışında kalacaklar. Üstelik bu oyun bundan sonra çok daha hızlı güncellenecek ve bu gelişime ayak uyduramayanları doğal bir seleksiyona uğratacak. Ve kaybedilen zaman, yeni gelişmeleri ile her an güncellenen yeni süreci anlamayı daha da zorlaştıracaktır.

Bu yüzden dijital ekonominin bir parçası olmak ve değer yaratmak için önce kendinizi güncellemeniz ve yenilemeniz gerekiyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.