2015 İçin 5 Önemli Dijital İletişim Önerisi!

2015

1- Dijital Rakamlara Değil Duygulara Odaklanın!

Yeni nesil marka iletişiminin artık sadece sayısal değerlerden değil, kullanıcının duygularını da ölçümlemekten geçtiğini unutmamak gerekiyor. Kullanıcının duygu ve düşüncelerini takip ederek ona göre bir yaklaşım sergilemek, karşı tarafın marka ile daha yüksek bir etkileşim içerisine girdiğini gösteriyor. Bu noktada sayısal değerlerden önce duygusal değerleri ölçümlemek önem kazanıyor.

2- Dijital İletişimde Sosyal Medyayı Değil Büyük Resmi Görün!

Son 4-5 yıldır markaların özellikle sosyal medya yatırımlarında büyük bir artış gerçekleşti. Özellikle Facebook, Twitter derken aslında platformların büyük resmin hangi parçası olduğu unutuldu. Önümüzdeki günlerde dijital dinamikleri bütünsel düşünen ve uzun vadeli stratejiler ile büyük resmi görüp yorumlayan markaların kazanacağı bir dijital iletişim süreci göreceğiz.

3- Dijital Bir Değer Segmentasyonu Oluşturun ve Kitlelere Değil Bireylere Konuşun!

Bireylerin motivasyonlarını tespit ederek kişilerden nitelikli küçük topluluklar yaratın. Herkese ulaşma dönemini geride bırakırken gelecekte daha küçük ama değerli topluluklardan organik bir yayılma daha önemli hale gelecek. Bu nedenle iletişimde hedef kitle kavramından, hedef birey kavramına geçerek, dijitalde tümden gelim yerine tüme varım stratejisini uygulamak gerekiyor.

4- Müşteri Deneyimi Tasarımlarını Önemseyin!

Müşteriler sadece kendilerine verilen mesajı veya kampanyayı değil, 5 duyusuyla yaşadıkları deneyimleri hayatlarında daha kıymetli ve unutulmaz bir yere koyuyorlar. Bu nedenle müşterilerinize iletişim ve kampanya planlarken aslında duyularına hitap eden bir deneyim tasarlamanız gerektiğini unutmayın. Deneyimden yoksun bir iletişim geçici olurken, deneyimsel bir ilişki kalıcı ve sürdürülebilir oluyor.

5- İçerik Oluşturmadan Önce İçerik ve Kanal Stratejisi Oluşturun!

Markalar birçok dijital içerik oluşturuyor, bu içerikleri popüler iletişim kanallarında yaymaya ve müşterilerine ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak asıl mesele sadece dijital içerik oluşturmak değil, hedef bireyin yer aldığı zemine özel bir içerik oluşturmak ve bu içerikleri çatı bir hikâyenin parçaları haline getirebilmek. İçerik üretmenin zor olduğu bu dönemde, içeriğin ait olduğu hikâye ve sahiplenilen kanalların stratejisi içerikten daha kıymetli bir hal almaya başlamıştır.

2015 İçin 5 Önemli Dijital İletişim Önerisi!” hakkında bir yorum

  1. Özge

    Yeni medya ve geçmiş zamanların medyası arasındaki farkın kanıtıdır aslında bu yazı. Eski zamanlarda kullanılan reklam teorilerinin ne kadar değiştiğini ve geliştiğini görüyoruz. Tabi bu durumda iletişim daha özenli dolayısıyla daha zor olmaktadır. Bir anda büyük bir kitleye ulaşmak yetersiz kalmıştır. Bunun aksine bireyin her duyusuna hitap edebilmek onları özel kılmak ve özel hissettirmek daha sadık kitle oluşumuna zemin hazırlar. Bunun sebebininde gün geçtikte medyanın çağa uygun olarak yenilenmesi bence, mesela twitter ya da facebook en önemli iletişim araçlarından biri haline geldi, insanlar tv izlemek yada gazete okumak yerine bu iletişim araçlarına güvendi ve kullandı. Çünkü kaynak birey haline geldi, kaynağın dağılımının birey tarafından gerçekleşmesi diğerleri ile birebir iletişimde olmasını sağladı. Yani dijitan medya sadece reklam ile sınırlı değildir, Aynı şekilde bununla beraber hayatımızı kolaylaştıracak ya da meşgul edecek bir sürü uygulama daha…örneğin özel paylaşım uygulamaları, alışveriş, her konuda her türlü bilgi, müzik, film, oyun vb. Hatta dersler bile online sistem üzerinden verilmeye başladı…dijital medyanın bir parçası olmanın bağımlılık oluşturduğu söylensede dijital medya insanları düşünmeye farkında olmaya ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olduğu düşüncesindeyim. Hatta bu yüzden bazı siyasetçiler dijital medya gelişiminden büyük rahatsızlık duyuyorlar, çünkü onların istediği mesaj yerine bir çok bireyden çıkan bir çok farklı mesaj kullanıcıya iletiliyor. Haberler anında yayılıyor. Birey yansıtılanın aksine farklı gösterimlerle düşünme yoluna itiliyor. Bunun yanında Dijital medyayı kullanmak insani hakkımız olsada etik kurralara uymak gerekiyor, bireylerin kişisel bilgilerinin her türlü güce ve sahtekarlığa karşı korunması bu konudaki en önemli noktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.