Yeni Nesil Marka Olmak!

nextSon dönemde markalar için rekabetin, tehditlerin ve fırsatların şekli de zemini de hızla değişiyor. Bu değişimi anlamaya çalışan marka yöneticileri, dijital ekosistem başta olmak üzere birçok yeni disiplini ve yönetim organizasyonunu kurum içinde veya dışında yapılandırmaya çalışıyorlar. Ancak bu yeni yönetim organizasyonları ve yapılanmalar tek başlarına yeterli olmuyor. Çünkü yeni dünyanın bir parçası olmak ve yeni nesil bir marka yapısına kavuşmak için fiziksel tedbirler ve aksiyonlardan daha çok fikirlerin yenilendiği ve kabul gördüğü kurumsal bir ortak akıl yaratabilmek gerekiyor.

Bu noktada sizlere yeni nesil bir markanın ipuçlarını 10 maddede vermeye çalışacağım.

Bu maddeleri kendinize sormanız, yönetim organizasyonunuza anlatmanız, ikna etmeniz ve uygulamanız gerekiyor.

1-Konuşmaya Ara Verin, Dinleyin

Yıllardır yaptığınız işi, ürettiğiniz ürünleri ve markalarınızı anlatıyordunuz. Şimdi, bugüne kadar anlattıklarınızın insanlar üzerindeki etkisini anlık olarak dinleme ve analiz etme zamanı. Gerçek zamanlı dinlemeye ve aksiyon alabilme mekanizmasına sahip misiniz?

2- Karmaşadan Uzaklaşın, Sadeleşin

Bugün yeni nesil tüketici yeterince karmaşık bir iletişim disiplini içerisinde yaşıyor. Bu karmaşanın içerisinde sadeleşebilen ve bu sadelikten fark yaratanların kazanacağını unutmayın. Sadeleşmek için karmaşadan uzaklaşmak gerekir, buna hazır mısınız?

3- Markanıza Avukatlar Değil, Havariler Yaratın

Herkes marka avukatları yaratmaktan bahsediyor. Hâlbuki asıl mesele başınız belaya girdiğinde müşterilerinizden avukatlar yaratmak değil, henüz ortada bela yokken sizi sizden daha çok anlatan ve size koşulsuz inanan havarilere sahip olmaktır. Bu havariler bir kabile yaratabilir. Markanızdan bir inanç yaratmalı ve bu inancın yayılmasını sağlamalısınız. Havarilerinize anlatacak bir hikâyeniz var mı?

4- Büyük Veriye Değil, Küçük İç Görülere Odaklanın

İnternet kullanıcılarının verileri ile herkes büyük veriden (Big Data) bahseder oldu. Haklılar, çünkü popüler olanın peşinden gitmek hepimiz için kolay olan. Ancak asıl değerli olan bu büyük verinin içindeki küçük içgörüleri görebilme ve anlamlandırabilme kabiliyetiniz. Kendinizi samanlıkta iğne aramaya hazır hissediyor musunuz?

5- Yapıcı Değil, Yıkıcı Bir Değişimi Yönetin

Özellikle son dönemde en çok konuşulan konulardan birisi “Değişim Yönetimi” ancak buradaki “değişim” kelimesini lütfen bir “YIKIM” olarak kabul edin. Var olan yapıları sadece değiştirmek değil, inovatif bir yıkım ile yeniden inşa edin ve tasarlayın. Yaklaşımlarınızı yıkıcı bir yenilik anlayışıyla donatmadıkça var olan zemini değiştiremeyeceksiniz. Siz değiştirmediğiniz takdirde, zamanın ruhu zaten yıkıcı vazifesini yapacaktır. Vazgeçmekten korkmayın. Yıkıp yeniden inşa etmeye hazır mısınız?

6- İnsanlara Sadece Ürün ve Hizmet Değil, İlham Verin

Markanız sadece ürün, hizmet üreten ve bunu satan bir organizasyon olmamalı. Sektöre, rakiplerine ve en önemlisi insanlığa ilham veren bir vizyona sahip olmalı. İlham veren bir marka aynı zamanda geleceğin ışıltısını üzerinde taşır.  Kendinize, ekibinize ve müşterilerinize ilham vermek için ne yapıyorsunuz?

7- Kurum Kültürünü Sabitleştirmeyin, Zenginleştirin

Genelde sabit ve köklü bir kurumsal kültürün daha iyi olduğu düşünülür. Hâlbuki zaman o kadar hızla ve gelişerek akıyor ki kültürü sabitlemek yerine zenginleştirmek aynı zamanda kurumun zamanın ruhuna ayak uydurmasını kolaylaştırır. Kurumunuzda kültürel zenginleştirme programları, sohbetleri veya eğitimleri gerçekleşiyor mu? Mesela şirketinizin toplamda dijital kültürü ne durumda?

8- Sanayi Ekonomisinden Bilgi Ekonomisine Geçin

Sanayi ekonomisi para kazanmayı ve niceliği önemsiyordu. Bugünün bilgi ve dijital ekonomisi ise değer eşittiri olarak paradan önce niteliği ve itibarı temel alıyor. Şirketinizin cirosundan ve maddi kaynaklarından önce itibara dayalı sosyal kaynak ve sosyal sermayesine göz atın. Sosyal sermayeniz, itibarınız ve yarattığınız katma değer mutlaka parayı da beraberinde getirecektir. Ancak çok para doğru yönetilmediği takdirde sosyal sermayenizi ve itibarınızı köreltebilir.

9- İyi Fikirlere Hemen Âşık Olmayın, Önce Onları Öldürün

İyi fikirler ilk duyulduğunda kulağa hoş gelir ancak ilk anda gerçek potansiyellerinde değildir. Her iyi fikri önce öldürmek sonradan âşık olmak kaynakların daha iyi kullanılmasını beraberinde getirir. İyi fikri öldürürken kurum kültüründe 3 önemli anahtar kelimeyi toplantı odanızın duvarına yazmayı unutmayın. Zaman, Sabır ve Sadakat! Çünkü “en iyi fikirler” zamanla, insanların birbirine gösterdiği sabırla ve işinize gösterdiğiniz sadakat ile ortaya çıkar.

10- Sosyal Bir Medya Değil Sosyal Bir Marka Yaratın

Markanızı, Web sayfası, Facebook, Twitter, Instagram peşinde ömür çürüten bir marka haline getirmeyin. Diyalog kuran, dinleyen, dinlediğini gerçekten anlayan, insani reflekslere sahip olup bunu en dengeli şekilde yansıtabilen bir sosyal marka dizayn edin. Sadece dijital değil, sosyal bir marka yaratın. Çünkü sosyal bir marka dijital dünyayı da kapsar, ancak her dijital marka sosyal bir karaktere sahip değildir. Peki, siz hangisine yatırım yapıyorsunuz?

Son söz;

Bu 10 maddeyi gerçekleştirmek için işletmenizin sadece üst yönetimi değil, en üstten en alta kadar tüm paydaşlarının her maddeyi içselleştirmesi gerekiyor. Yeni nesil bir marka olabilmek için önce yeniyi anlamak ve eskinin gücünü kullanarak yeniye doğru yol alabilmek gerekiyor. Bu yolculuk bir değişimi de beraberinde getiriyor. Bu noktada değişim kararı da cesaret istiyor.

Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki, zor olan değişmek değil, işler iyiyken değişebilme cesaretini gösterebilmekte. Çünkü işler kötüye giderken herkes değişmek ve değiştirmek ister. Şimdi kendinize sorun, siz bu radikal değişimi ne zaman başlatacaksınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.