Facebook uyarıyor, marka ve ajanslar ne kadar dinliyor?

Bu yazı “Sosyal Veriyi Anlamlandırmak” isimli ilk yazımın devamı niteliğindedir.

Markaların sosyal medyada yaptığı çalışmalarda bilinirlilik ve farkındalık yaratmak hep ön planda oldu. Ancak bunun yanında kendisini takip eden ya da uygulamasını kullanan tüketicisininin verilerini toplayarak müşteri ilişkileri yönetimi programına bu verileri kaydetmek markalar için ayrı bir önem taşıyordu. Tabii ki Facebook’ta hayata geçirilen 3. parti uygulamalar sayesinde toparlanan veriler, yapılan anketler ve daha bir çok farklı şekilde toplanan “yarım yamalak” tüketici verileri marka için çok değerli olarak algılanıyordu. Sosyal medya alanında hizmet veren, vermeyen ama bu işlere bulaşan bazı ajanslarda bu durumdan istifade markalara tüketici verilerini vaad eden yazılımlar, uygulamalar geliştirdiler. Ya da geliştirdikleri kampanyalar ile tüketici verisine odaklandılar. Özellikle Facebook bu konuda markalara bir cennet olarak tanıtıldı, tanımlandı.

Ancak bu noktada bana göre asıl önemli konu, geçtiğimiz günlerde Facebook’tan dünya çapında yayınlanan mektupta olduğu gibi kullanıcı verilerinin gizliliği ve paylaşımı konusudur. Tabii bununla birlikte Facebook’tan ticari beklentileri olanların da buna göstermesi gereken özen altı çizilmesi gereken bir detaydır.

Aşağıda Facebook’un kullanıcı bilgilerinin ajanslar tarafından nasıl kullanılamayacağına dair maddeleri var. Bu kullanım şartnamesinin tamamına https://www.facebook.com/legal/terms adresinden ulaşabilirsiniz.

Özellikle sarı çizgili alanları okursanız, ben şu soruyla yazımı bitirmek istiyorum Facebook’un bu uyarısına ve kurallarına rağmen hala Facebook üzerinden tüketici datasıyla CRM verilerini zenginleştirmeyi düşünenler kimler? Ve hangi ajanslar bu kurallara rağmen kullanıcı datalarını bu kadar rahat toparlayıp markalarla paylaşabiliyor ya da bunu vaad edebiliyor?

*Bu yazımın ihtiyaçlar doğrultusunda ve belirlenen kurallar dahilinde yapılan işleri kapsamadığının altını ayrıca çizmek isterim.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.