Marketing Türkiye – IP Magazine Dergisi

Marketin Türkiye IP Magazine dergisi Ağustos ayı sayısında yer alan iPad’in Migroslarda satışı ile ilgili Soru ve Cevaplarım


• Siz iPad’in Migros’larda satışa sunulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Apple’ın marka değerine baktığımızda “Fareli köyün kavalcısı” hikayesine benzer bir durum ile karşı karşıyayız. Zira kavalcının yeni namesi, fareli köyde yeni bir büyü etkisi yaratmıştır. iPad, bu hikayede, yeni ve büyüleyici son beste olarak yankılanmaktadır… Migros, Dünya çapında trend olan bu ürünü, hem markanın asıl ithalatçısından önce davranarak; hem de perakendecilik gücüyle birleştirerek kendi adına önemli ve stratejik bir adım atmıştır. Bu stratejik adımın Migros’a ve Bilkom markasına birçok açıdan yansıması olmuştur. Ancak en büyük pozitif geri dönüşü, Migros markasının kazandığı kaçınılmaz bir gerçektir.

• Bir perakendecinin teknomarketler dururken böyle bir atılıma geçmesinin altında yatan nedenler nelerdir?

Bu sorunun cevabı, aslında sorunun kendisinde saklı. Teknomarketler ve ithalatçı firma, iPad ürünüyle ilgili durmuş ve beklemeyi tercih etmiştir. Bu bekleyişin birçok nedeni kendilerince mutlaka vardır. Ancak bu fırsatı avantaja çevirmeyi bilen Migros ise 2 senelik garantiyi sağlayacağını taahhüt ederek hem maddi kazanç hem de yeni açılımların markası olduğu izlenimini kazandırmıştır. Bu yeni açılımda gözden kaçmaması gereken en önemli nokta, 2 senelik garantinin hangi şartlar altında verildiği ve ürünü satın alan kullanıcının mağdur bırakılmaması konusudur.


• Bu durum sizce Bilkom ve Migros’a neler kazandırmış veya kaybettirmiştir?

Şahsi fikrim; Bilkom açısından durum pek de iç açıcı gözükmemektedir. Çünkü kendi markasını, kendi vitrininden önce başkasının vitrininde seyretmiş ve trend olan iPad’in kendisine katacağı PR getirisini ilk ithal eden olmayarak kaybetmiştir. Unutmamak gerekir ki; Türkiye, artık birçok ürünün Dünya lansmanlarından hemen sonra giriş yaptığı bir genç pazara sahiptir. Migros açısından bakıldığında ise her ne kadar bu durum profesyonel kullanıcı tarafında gülümsemeye neden olduysa da; Migros markasının kazandığı “media coverage” değeri ve bu tarz açılımların son kullanıcı tarafındaki beklentisi, Migros markasına pozitif değer katmıştır.

• Sizce bu tür beklenmedik çıkışların devamı gelebilir mi? Bu durum sektör adına neleri değiştirebilir?

Aslında teknolojik ürünlerin Migroslarda satılması yeni bir olay değil. Ancak Migros, ilk defa bu kadar gözlerin üzerinde olduğu bir ürünü Türkiye’ye ilk getiren olarak teknolojinin sadece teknomarketlerde satılacağı düşüncesini kırmıştır. Bu tür çıkışların devamının geleceğine inanıyorum. Unutmamak gerekir ki markalar için yeni satış kanalları, satış kanalları için ise yeni ürünler aranmaktadır.Yurt dışında da benzer durumlara rastlamak mümkün. Ancak önemli olan, ürünü satan reyon görevlisinin satın alacak kişiyi doğru bilgilendirmesidir. Çünkü bu ürünler, Migrosta yan reyonunda satılan peynir gibi tadına bakıp alınabilecek ürünler değildir. Sektör adına ise birçok yeni ürünü yeni satış kanallarında göreceğimizi düşünüyorum.

• Basında Apple’ın Migros’a dava açmaya hazırlandığına dair bir haber yer aldı bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Basında yer alan haberlerde, ürünün Migros içerisinde gıda reyonunun yanında sergilenmesinden kaynaklı bir itibar zedelenmesi olduğundan bahsediliyor. Tabii şu an için bu dava, sadece bir söylem. Bunu unutmamak gerekir. Daha önce de söylediğim gibi Migros’ta elektronik ürün satışının yapıldığı ilk deneyim bu değil. Haliyle iPad’i mağaza içerisinde en doğru bulduğu yere konumlandırmak Migros’un tasarrufudur. Ancak bence asıl itibar zedelenmesini, Apple değil; ürünü Migros’tan önce Türkiye’ye getirmesi ya da sahiplenmesi gereken Bilkom yaşamıştır. Çünkü Türkiye pazarında asıl hakimiyetin Bilkom’da olması gerekirdi. Dava ile ilgili haberlerde bir diğer dikkat çeken konu ise; Bilkom Genel Müdürünün bu yaşananların ardından ürünün ithal edileceğini açıklayarak tarih vermesi ve “Apple’ın Türkiye pazarına bakış açısı değişmiştir” şeklindeki söylemidir. Şimdi sormamız gereken şudur. Dava muhatabı Migros, “bakın ben bu ürünü peynir ekmek gibi satarım” diyerek sözüm ona itibarını zedelediği ürünün Türkiye Pazarına girişini hızlandırmış ve Bilkom’un ismi ve konumu ile şu zamana kadar yapamadığını mı yapmıştır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.