Bi’ Büyük Emek!

Bundan tam 3 ay önce başlayan bir hikayeden bahsedeceğim sizlere… 3 Ay boyunca fikir aşamasından, uygulama aşamasına kadar verilmiş bi’ büyük emek! Muhtemelen bahsettiğim şeyi anlamışsınızdır. 2 hafta önce gerçekleştirilen Bi’ Büyük Fest etkinliğimiz ve bu festivalin sosyal medya entegrasyonundan bahsediyorum.

Yeni Rakı markası için sürdürdüğümüz dijital iletişim ve sosyal medya etkinliklerine Bi’ Büyük Fest ile bir yenisini ekledik. Bu etkinlik, Yeni Rakı için kurguladığımız bir önceki etkinliğimizden çok farklıydı. Bu sefer düzenlenen etkinlik, dünya çapında bir ünvana sahip olacaktı. Dünyanın En Büyük Meze Masası (Açık Büfesi) ile Guinness Rekorlar kitabına girmek için bir rekor denemesi yapılacaktı. Bu rekor denemesini kendi içimizde yetkililer ile yapmak yerine bir festivale çevirerek; festivale dair her detay düşünüldü.

Bu detaylar düşünülürken işin içinde Etkinlik ajansı Boggy, Reklam ajansı Wunderman, Halkla İlişkiler Ajansı Zarakol – Zarakol 2.0 ve  Sosyal Medya Danışmanlığıyla operasyonunu üstlenen Hayal Akademisi ajansları bulunuyordu. İlk toplantımızda etkinliğin her detayı konuşulurken çok önemli bir noktaya dikkat çekildi. Yeni Rakı, bu organizasyonu sonunda İstanbul’a armağan edecekti. Çünkü İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hizmet sponsoru Yeni Rakı idi. Bu detay ile birlikte her ajans kendi üzerine düşen kısmı üstlendi. Benim Sosyal Medya danışmanlığını yürüttüğüm tarafta Zarakol 2.0 ve Hayal Akademisi tüm detayları düşünerek 2 proje hazırladı.


Bu iki projeden ilki; Kültür Başkentimizin içinde olacağı ve sadece Bloggerların içinde yer alacağı bir “İstanblog Fotoğraf Sergisi”… Diğer proje ise; “Dünyanın En Büyük Meze Masası Rekor Denemesi” için 10 yemek bloggerının yemek masasında meze tarifleriyle yer almasıydı. Dünya’da Guinness Rekorlar Kitabındaki bir rekora entegre olarak, rekora blog ve kendi isimleriyle ortak olan başka bir blogger yada bloggerlar olmadığını da belirtmek isterim 🙂 Tabi rekor denememizin başarıyla sonuca ulaşması ve 1515 farklı meze ile bir dünya rekoruna imza atmış olmamızın da altını çizmek lazım 🙂 Türkiye Aşçılar Federasyonunun mezeler için verdiği üstün emek ile sonuca ulaşılması da işin başka bir detayı.


Bu arada festival detaylarından da biraz bahsetmek isterim. Festival alanımız, Turkcell Kuruçeşme Arena idi. Davetliler, rakı, balık, enfes mezeler eşliğinde 17.00’dan 24.00’e kadar boğazın eşsiz manzarasının tadını çıkarttılar. Kurukahveci Mehmed Efendi’den türk kahvesi, balık ekmek, sıcak helva, hat sanatı, şerbetçiler, alandaki hoş detaylardan sadece birkaçı… Rekor meze masası ise, Yeni Rakı şişesi şeklinde düzenlenmiş ve 35 metreye varan boyu ile festival alanının tam ortasında tüm ziyaretçilerin ilgi odağıydı. Bloggerlar için hazırlanan özel çimen alan ise; özel Bi’ Büyük Fest minderleri ile donatılmış ve Boğaz’a karşı hazırlanmıştı. 90’a yakın bloggerın yanlarında birer kişi ile doldurduğu alan, festivalin en haraketli yeri idi. Emel Sayın, Emre Aydın ve Yeni Türkü Grubunun şarkılarına festival alanındaki tüm katılımcılar gece boyunca keyifle eşlik etti.

Projeyi hem etkinlik hem de sosyal medya projesi açısından incelediğimizde; bizim için en önemli olan konu, basit bir davet yerine bloggerları bu festivalin bir parçası haline getirmekti. Bu düşüncemiz hem blog dünyasına katma değer yaratacak; hem de blogların böylesine bir projenin parçası haline gelerek geleneksel medyanın dikkatini çekmesini sağlayacaktı. Tam da düşündüğümüz gibi geleneksel medya (TV ana haber bülteni dahil), sosyal medyanın aktif gücü ve bloggerların yarattığı sonuçlar ile birebir temas halindeydi. Bu noktada diğer sosyal medya projelerinden farklılaşmak bizler için büyük bir keyifti.




Katılımcılar çektikleri, kullanım hakkı kendilerinde olan bir İstanbul fotoğrafı ve içinde İstanbul’a ithaf edilmiş bir İstanbul yazısını bloglarında yayınlayarak sergiye katılım sağlayabiliyorlardı.  İstanblog fotoğraf sergisi için ilk başta koyduğumuz 60 Bloggerlık limit, 5 gün gibi kısa bir sürede doldu. Rakamı 70 Bloga çıkardığımızda ise; 1 hafta içerisinde bu rakamı doldurmuş, hatta aşmıştık. Son dakika fotoğraflarını ekleyen 2 bloggerı da red etmeyerek sergimizi 72 blogger ile tamamladık.

Meze tarifi gönderen 10 yemek bloggerı ile toplamda 82 Blogger, festival öncesi projelerimizi tamamlamıştık. Festivale davet edilecek blogları belirlerken kendi seçimimiz yerine bunun adil olmasına önem göstermemiz gerektiğine inanıyorduk. Projelerimizde İstanblog sergisine katılım gösteren ilk 72, meze tarifi gönderen ilk 10 blog ile birlikte emek vererek  festivale değer katmak çok önemliydi. Çünkü sosyal medya diyalogların medyasıydı ve bizim için kişisel seçimler yerine sosyal medyayı takip eden, diyaloğu değere dönüştüren ve kendi blogger listesini oluşturan bir yapı çok önemliydi.

Belirtmem gereken bir önemli detay da; bloggerlara, festivalin asıl kapı açılış saati olan 17.00’dan 1 saat evvel, 16.00’da içeri alınarak katılımda bulundukları İstanBlog sergisini ve rekor meze masasını inceleme fırsatı sunulmasıydı. Bu inceleme sonrasında sergi alanı ve meze masası etrafında bloggerlar ve Yeni Rakı Yönetimi birlikte toplu fotoğraf çekildi.

Festival alanında bloggerların ağırlanacağı tüm detaylar ile Zarakol 2.0 ve Hayal Akademisi olarak ilgilenerek her detayı düşünmeye çalıştık. Aldığımız pozitif geri dönüşler bizleri çok mutlu etti. Umarız hep birlikte çok daha iyi organizasyonlara imza atacağız.  Yeni Rakı markasının yeni projelerinde tekrar birlikte olmak dileğiyle.

Bi’ Büyük Fest’te Sosyal Medya Adına Öne Çıkanlar!

Türkiye’de ilk defa sadece Bloggerların katılımıyla yaratılan bir sokak sergisi oluşturuldu. Toplamda 72 Bloggerın katılımı sadece 1 hafta sürdü!

Guinness Rekorlar kitabına giren bir dünya rekorunun içinde blog adresleriyle  ilk defa 10 blogger resmen yer aldı.

Sosyal Medya tarafı Geleneksel medya ile entegre yürütülen Yeni Rakı’nın ikinci projesi Bi’ Büyük Fest oldu! (Bir Önceki Projemiz “Yeni İletişim Devi” Sosyal Medya Projesi “Gerçek Muhabbetin Kitabı”)

Ana haber bülteni başta olmak üzere bir çok ulusal gazete ve geleneksel medya alanında Bloglardan bahsedilen marka odaklı sosyal medya projesi olarak bir ilke imza attı.

72 Blogger’ın oluşturduğu İstanblog sergisini “Bi’ Büyük Fest” festival alanında 3000’e yakın kişi gezerek sergi alanına yoğun ilgi gösterdi. Bu şekilde blog adresleri ve isimleriyle sergilenen bloggerlar hiç tanımadıkları kişilere tanıtılmış oldu.

Festivalin tanıtımı ve blogger kampanyalarımızın iletişimi Facebook, Twitter, Friendfeed ve Blogspot olmak üzere 4 alan üzerinden aktif bir şekilde yürütüldü. Ayrıca Vimeo’da bir video kanalı üzerinden festival videoları yayınlandı.

Bu arada özel olarak teşekkürü hak ettiğine inandığım festival günü gönüllü olarak erkenden gelip desteğini esirgemeyen Alex ve Murat Karakaş’a ayrıca GFK ve Ayşem’e (Acıbadem ve Makaronlar) için ekip olarak teşekkür ederiz 🙂 Unuttuğum detaylar ve kişiler varsa lütfen yorum olarak siz ekleyin 🙂 Yeni projelerde görüşmek üzere sevgiler…

Bi’ Büyük Emek!” hakkında 4 yorum

  1. Kerim Ali YILMAZ

    Çok başarılı ve güzel bir çalışma. BAşarılarının devamını dilerim Ercüment abi. Kolay gele…

  2. Geri izleme: Aybüke Altınöz » Bi’ Küçük Rötarla…

  3. Geri izleme: Ercüment Büyükşener | Sosyal Medya İletişim Danışmanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.